XIV Fira de l'Oli de les Terres de l'Ebre


Ver mapa más grande

La Fira de l’Oli de les Terres de l’Ebre, es celebra cada últim cap de setmana de febrer al poble de Jesús. Més que un poble es una Entitat Municipal Descentralitzada , a Tortosa, esdevé una plataforma per impulsar el patrimoni etnològic i recuperar i mantenir les tradicions lligades al món de la pagesia.
El programa de la Fira és força ampli.destaquem les propostes gastronòmiques:

DISSABTE 21 DE FEBRER

10,00 h. Obertura del recinte firal.Cercavila pels carrers del poble pels Grallers de Jesús.

10.30 h. Taller de Tast d’Olis d’Oliva Verge Extra.A càrrec de professionals del Panell de Tast Oficial d’olis verges d’oliva de Catalunya.Places limitades.Les inscripcions s’han de realitzar prèviament a les Oficines Municipals de l’EMD.
Lloc: Pavelló firal
Organitza: Productes Locals de Qualitat de l’Organisme Autònom Desenvolupament Local de la Diputació de Tarragona.


10.30 h. II Concurs de jotes versades Joan Prades."Joan de Figueretes" Es convoca als participants a realitzar les jotes en directe. Entre totes les jotes presentades es realitzarà el veredicte i les guanyadores seran cantades el diumenge coincidint amb el Concurs de plegadors/es d’olives manuals i amb ungles.
Lloc: Pl. de la Creu.

11.00 h. Inici del Tast popular de l’oli.
Tots els assistents a la fira podran fer el tast de les diferents varietats d’oli del nostre país, valorant les diverses qualitats de cadascun.
Degustació de torrades de pa amb oli als estants de la fira.


11.30 h. XI CONCURS D’ALLIOLI JUVENIL per als joves fins a 16 anys.
Es donarà un diploma a tots els participants.

17,00 h. XIV Trobada de Grallers i Dolçainers dels Països Catalans amb cercavila pels carrers del poble amb la participació de les següents colles:

* Gaiters de l’Aguilot
* Grallers d’Aldover
* Grallers d’Horta
* Grallers de Bot
* Grallers de Roquetes
* Colla de Vinaròs
* Colla Jove de dolçainers de Tortosa
* Grallers de Massalió
* Grallers d’Ulldecona
* Grallers del Pinell
* Dolçainers de Sant Mateu
* Gaiters de la Sénia
* Grallers de Jesús

MOSTRA GASTRONÒMICA

17.30h: Exposició culinària de plats que tinguin entre els seus ingredients l’oli.

Amb la participació de:
Restaurant Amaré: Cruixents de vainilla
Hotel Corona Tortosa: Banda dels Segadors amb bacallà a la cendra i oli sevillenc.
Parador de Tortosa: Calamars farcits
Restaurant Equitor: Suprema de pollastre al Equitor
La Caldereta: Canalons de bacallà farcits d’escalivada i gratinats amb allioli.
Restaurant Can Manet: Conill amb allioli
Restaurant Nolla: Suprema de lluç de palancre sobre una llesca de pa torrat amb oli i ceba caramelitzada.
Bar Restaurant La Gela: Gall de Sant Pere
Restaurant El Parc: Coca d’oli d’albahaca amb tomàquets, pollastre i mozzarel.la.
Restaurant Bon Profit: Almeja fina amb carxofes i alls tendres
Restaurant Calau: Bacallà gratinat amb allioli.
Sidreria Amets: Xipirons amb la seva tinta.
Restaurant lo llaüt:Tupina de carn de les Terres de l’Ebre
Bar-Restaurant Susana: Saltejat de favetes amb bolets, espàrrecs i foie
Restaurant La Torreta: Gambes a l’ajillo.
Restaurant Paiolet: Abadeijo confitat amb carxofes.

18.00h: Concurs de Mestres del Morter, amb elaboració d’allioli aromàtic i adobat.
Els guanyadors del Mestre del Morter d’e
dicions anteriors, participaran en aquest concurs amb oli d’oliva aromàtic, amb el què elaboraran allioli de diversos gustos.

18.00h. Concert de gralla, dolçaina, gaita i tabalet, a càrrec de les colles participants a la Trobada.


24.00 h. Festa Folk al Casal Jesusenc amb l’actuació dels grups de renom als Països Catalans:
Xarop de Canya, La Banda Forània, Terrer Roig i Pepet i Marieta

Organitza: Grallers de Jesús i EMD de Jesús

DIUMENGE 22 DE FEBRER
10.15h. Esmorzar de pagès..
Preu: 4,00 €

10.30h. Inscripcions per a participar al XIV Concurs d’Allioli.
11,00 h. XIV CONCURS D’ALLIOLI

La persona guanyadora serà nomenat Mestre del Morter i passarà a formar part de la Confraria del Mestre del Morter.
A dit concurs també participaran representants d’ Associacions i Entitats del Poble.
Al guanyador se l’obsequiarà amb una invitació per a dues persones obsequi del Bar-Restaurant La Gela.
L’AEJE obsequiarà al guanyador del concurs d’allioli de les Entitats, amb una invitació per dues persones al Restaurant Equitor.

16.00 h. X Concurs de llançadors amb la boca de pinyols d’olives.
Hi haurà una modalitat general i una altra juvenil, per a joves fins a 14 anys.

Vídeo de la Fira de l'Oli de les Terres de l'Ebre 2008