Fotos Fira Mercat de la Terrissa de Quart 2008



El dissabte al vespre,tornant del Mercat Medieval de Vic,varem anar a visitar la Fira de la Terrissa de Quart. A part de veure les diferents creacions dels terrissaires locals i dels convidats l'interes estava en la xerrada del Sr.Jaume Fàbrega (gastrònom i dels millors experts en la matèria tant del nostre país com del món ,tant sols cal veure la seva obra i biografia...) sobre la cuina de la terrissa...
Sempre va bé aprofundir en els coneixements més "teòrics" de la cultura culinària,sobre l'origen dels plats i dels estris amb els quals cuinem i fins i tot de la mateixa acció de cuinar...
La relació de la terrissa amb la cuina i la disponibilitat de tenir productes per cuinar ens data del Neolític,un dels invents més universals e invariables al pas dels segles,mil·lennis fins i tot) és l'olla de terrissa...i això ho devem a la dona!!! en les societats més primitives (i alguna queda que encara ho fa en l'actualitat,com és el cas de la terrissa bereber...) la fabricació d'estris de terrissa era exclusiu de les dones,així com el fet de cuinar i l'invent de l'agricultura. L'obtenció "constant" i controlada d'aliments,així com la manera de cuinar-los i la fabricació dels estris de cuina ha estat la gran revolució tecnològica de la nostra espècie i ho han fet les dones...els homes hem "aportat" la brasa o barbacoa. És curiós que la dita "tirar-se els plats pel cap" tant sols és pugui produir en una societat avançada tecnològicament que li permeti la fabricació de terrissa...enlloc del seu significat més "primitiu" ara resulta que reconeix un gran avenç...


Les explicacions de l'historiador van ser moltes i de gran valor,que mereixen un article apart...si teniu oportunitat d'anar a qualsevol xerrada o taller seu aprofiteu-ho,sempre s'aprèn alguna cosa...