Expedients 620-585

Terra,sol,aigua,ceps i ...... ja tenim vi

Avui hem anat a veure com tenim el tema de la vinya i el vi,estem a finals d'agost s'acosta setembre temps de verema. Han saltat els primers senyals d'alerta,cal estar a l'aguait per seguir la nova collita,no fos cas que ens descuidéssim alguna cosa...

La relació entre el vi i els castells no es pas de fa quatre dies,uns neixen a la vora de l'altre,o més ben dit,es fan grans a la vora de la vinya.El pes del territori històric dels castells esta fortament vinculat a les comarques vitivinícoles del nostre país,tanmateix no s'explicaria el moviment expansiu dels castells sense les crisi del sector del vi,concretament la plaga de la fil·loxera que empeny la gent cap a les ciutats,desplaçant-se famílies i tradicions.
Seguim amb la nostra tasca d'avui hem anat a carregar provisions de vi i oli a la cooperativa de Garriguella,a l'Alt Empordà.Per arribar fins a la cooperativa no té cap pèrdua,l'eix fins a Girona,seguir per l'antiga n-II direcció La Jonquera a l'alçada de Figueres trencar direcció Llança,trobareu el trencant per anar cap a Garriguella o cap a Vilajuïga -un altre gran cooperativa de la zona Empordà-Costa Brava. Arribant al poble ja es poden veure les vinyes amb els pàmpols ven carregats,la terra,l'aigua i el sol ja han fet la seva feina i tot sembla esta a punt per recollir el fruit de la temporada...per treballar el raïm i el seu fruit la ma de l'home també hi fa molt,ens explica un home de la cooperativa que es en la poda quan es “marca” com volen que sigui el grau del vi,si tallen fort el cep rebrota fort i donarà un raïm de grau elevat i si es poda poc la planta no tindrà tanta força i es pot alleugerir el vi,darrerament aquestes cooperatives s'han modernitzat molt,el mercat ha imposat uns criteris de selecció de qualitat,tant sols resistiran aquells que ho facin be o molt be...ara ja hi ha massa competència i el transport de vins de racons llunyans del món ja no suposen cap bogeria de costos,per tant cal que els productors de casa s'hi esforcin de valent,tant en la producció com amb la comercialització dels seus productes,hi és aquí on la cooperativa ha de fer la feina,aquí ha Garriguella el vi ja procuren donar-li el valor afegit que suposa l'embotellament i el fet de pertànyer a una Denominació d'Origen com es l'Empordà-Costa Brava.
Els vins D.O.Empordà-Costa Brava son d'una gran qualitat,son de preus raonables i de casa nostra,que més podem demanar...Una vinya que,com diu el poema,creix vora el mar.


D'un temps cap a ací està treballant molt el tema de vins embotellats de qualitat (de temporada i de criança),així com els caves i altres productes de la zona,vins espirituosos (garnatxa,moscats,rancis,vermuts,etc)...malgrat això,continuen venen el vi a granel,el mateix que fa anys i anys,juntament amb l'oli que també es força bo.Una informació més,aquí també podrem adquirir botes de castanyer o de roure per conserva a casa el vi en millors condicions (a la fotografia podeu veure diferents tipus)

Val la pena fer el trajecte per omplir el rebost i gaudir d'una passejada enmig de vinyes i ceps.
Garriguella celebra la fira del Brunyol i la garnatxa que sempre val la pena deixar-s'hi caure....Aquí no s'hi fan castells,però com ja hem dit la relació dels castells i la vinya es “vital”,a més a més,passada la verema no oblidem que de les restes del ceps esporgats les guardarem per coure els calçots,aquestes calçotades nascudes a Valls -capital dels castells- i que moltes colles també tenen com a inici de les seves activitats socials,així es que d'una manera o un altre també podem considerar aquestes sortides com un fet col·lateral casteller,diu el director de cinema català Bigas Luna que els catalans fem tres coses mirant el cel: beure en porró,menjar calçots i mirar els castells...així es que la relació és inqüestionable:vi,restes dels ceps i castellers.
Aprofitem aquestes darrers dies d'estiu,per anar a observar la vinya,l'horta,els camps,etc...ja tenim a sobre la tardor i els temps de verema,de llars de foc,de sopes....